Nyheter

Älska Norrlands-fonden

Nu är det dags att nominera årets stipendiater i Älska Norrland!

Man kan nominera personer eller församlingar som verkat för att skapa nya mötesplatser, nytt evangelisationsgrepp eller jobbat med församlingsplantering. Inriktningen är att församlingen nått nya människor.

Priset kommer att delas ut på årets Lapplandsvecka.

Förslag på nomineringar kan skickas till Helena Jakobsson (helena.jakobsson@pingst-ovik.se) eller telefon 0705988970.

Senast nomineringsdag är 19 juni

Läs mer här: http://alskanorrland.nu/alska-norrlands-fonden/

M4

Denna vår startar vi också en kurs i församlingsplantering. Vi har en infokväll via zoom den 2 februari kl 19. https://us06web.zoom.us/j/87413329908

Kursen och utbildningen pågår i fyra terminer. Man träffas fysiskt en gång/termin och jobbar sedan med uppgifter på hemmaplan. Innan varje kurstillfälle tittar man på videofilmer med undervisning hemma och i teamen. Detta är för de församlingar som står i församlingsplanteringsarbete eller de som har
planer på det.

Man anmäler sig till Rolle. Avgiften är 5000 kronor för alla terminer. Det inkluderar material och undervisning, filmer. Tillkommer kostnader för resor och uppehälle vid samlingarna. Man kan söka bidrag på 5000 från Älska Norrlandsfonden om församlingen behöver. (Helena Jakobsson Övik) Se kontaktsidan för kontaktuppgifter: Kontakt.

Första samlingen blir i Skellefteå 17-18 mars med start kl 16.00. Vi håller till i Pingstkyrkan. Hotell bokar man själv. ( Finns möjlighet att sova på madrass i kyrkan.) Alla som anmäler sig får också länken till alla filmer med undervisning. Niklas Mörling, Rickard Svensson och Rolle kommer att medverka på första samlingen. På infokvällen kan du ställa frågor och bli mer inspirerad.

Öppen Bibel

Du använder denna zoomlänk.

Bibelskola Online

Nu startar det!

Bibelskola Online för tonåringar och uppåt.

Visionen bakom detta är att våra tonåringar ska inspireras att läsa Bibeln och få en längtan att fördjupa sig i den.

Vi har församlingar som har stora tonårsgrupper med ungdomspastor och så har vi församlingar med enstaka unga och dessutom kanske ingen pastor alls. Kanske inte ens ett ungdomsarbete.

Vi vill ge varje tonåring chans att lära känna fler kristna i Norrland.

Därför har Älska Norrland skapat denna möjlighet.

Vi startar den 28 september och kör varannan onsdag kl 20.00 till ca 21.00 under udda veckor.

Välkomna till en härlig mötesplats där du får fördjupning i Bibeln och lär känna nya tonåringar.

Ledningsgruppen är: Roland Pettersson, Daniel Wendefors, Pontus Perstrand, Joacim Örnberg , Elias Nestander och Johanna Svensson.

Instruktioner

Om du vill vara med på Bibelskola Online klickar du här för att anmäla dig via formuläret. När du gjort det kommer vi att skicka ut ett mail till dig med en länk till en discordkanal.

Vad är discord? Discord är en plattform som många ungdomar använder för att prata med varandra till exempel när man spelar spel, men vi tycker att det är ett bra verktyg även för en bibelskola eftersom det tillåter text, samtal, man kan dela bilder och videor, samt att man kan även använda plattformen för att prata även när vi inte har officiella samlingar, till exempel om man bara vill hänga och umgås.

Hur gör man då?

Om du använder dator (Rekommenderas): Gå in på hemsidan www.discord.com och klicka på ”Ladda ned för Windows” (eller om du använder mac, så kommer det att stå ”Ladda ned för Mac”). Sedan klickar du på den filen du just laddat ned.

Installera programmet och skapa ett konto på Discord.

Efter att du skapat ett konto, följer du länken du fått i mailet, så kommer du att föras vidare till vår discordkanal. Där finns textkanaler där man kan skriva, men också röstkanaler där man kan prata eller ha videosamtal precis som Zoom eller Teams eller Google Meet.

Om du använder telefon: Gå in på Appstore eller Playstore, beroende på om du använder Android eller Iphone. Sök rätt på Discord appen, ladda hem den, skapa ett konto på Discord, följ sedan länken du fått i mailen och då borde du ha tillgång till vår discordkanal.

Det är inte så krångligt som det låter. Vi hoppas att du hittar oss! Har du problem eller behöver hjälp med något så är du välkommen att skriva till Pontus Perstrand (pontus.pingstoverhornas@gmail.com)

Predikanten, Texten, Kontexten

Vi lever i en turbulent tid då mycket idéer florerar, mycket är i omdanande. Det är en tid då kunskap i allmänhet ökar och kraven för att man ska lita på vad någon säger höjs. Samtidigt som vi hör om “filterbubblor” och “fake news”. Det räcker inte med lösryckta bibelcitat för att våra lyssnare ska få förtroende för förkunnelsen i en tid då källkritik och tolkning är allmängods.

Denna situation är en utmaning men samtidigt en stor möjlighet. Kan vi på ett förtroendeingivande sätt tränga igenom bruset med ett budskap vars eviga sanningshalt skär genom märg och ben.

Förhoppningen är att vi genom denna kurs kan stimulera ett pågående samtal om vad sund bibeltolkning är i våra roller som förkunnare i Norrlands Pingströrelse.

Vi kommer ses online vid tre eftermiddagar under vårterminen. Varje tillfälle är fyra timmar och innehåller en föreläsning, samtal i mindre grupper med återkoppling, gruppövningar och enskilda övningar.

Inför varje träff kommer en förberedande text som man ska läsa i förväg. Tanken är att nuvarande processgrupper så långt det är möjligt utgör samtalsgrupper.

Utöver detta blir det ett fjärde bonustillfälle med ensammanfattande hälsning från Ulrik Josefsson Prorektor för ALT.
Tillfällena är planerade till torsdag eftermiddagar kl 13.00-17.00:

10/2 “Världen framför texten” Behandlar vårt perspektiv som moderna läsare från ett teologiskt perspektiv. Föreläsare Kenneth Mattebo.

17/3 “Textens värld” Att läsa antik text som litteratur. Föreläsare David Davage (ALT).

19/5 “Världen bakom texten” Vi tas med i ett utforskande av den miljö som texterna kom till i och frågor som kommer fram i ljuset av den. Föreläsare David Wiljebrand (UMU).

Anmäl dig här: https://umeafolkhogskola.se/utbildningar/predikanten-texten-kontexten/

Älska Norrland 2018

Kära Norrlandsvänner,

Välkommen till ÄLSKA NORRLAND i Örnsköldsvik den 21-23 augusti 2018.

ÄLSKA NORRLAND är en arbetskonferens med fokus på strategiska samtal om Guds rike. Vi vill inte bara prata utan även jobba framåt och ta steg tillsammans med Jesus för Norrland och Guds rike. I år har vi glädjen att ha Daniel Alm med oss under konferensen. Daniel kommer predika men även delta i våra samtal och samlingar i övrigt.

Följande frågor kommer upp till samtal och bearbetning.

  1. Lemmar varandra till tjänst, hur samverkar vi som församlingar för Norrlands bästa? Roland Pettersson, Jörgen Fahlstedt och Andreas Ardenfors delar goda exempel på samverkan mellan församlingar och utmanar oss att tänka större och tillsammans för församlingarnas skull och för att fler människor skall nås av evangelium.
  2. Hur leder man till/i tillväxt? Daniel Alm har sett hur församlingen i Västerås har vuxit under hans ledarskap och hur även mindre församlingar anslutit sig till gemenskapen och blivit en del av arbetet. Hur kan vi lära av det?
  3. Lappis och Unite – Avstämning och planering inför kommande konferenser.
  4. Processgruppstid i nätverket för Pingst Pastor. Gemenskap i smågrupper.

Inbjudna: Föreståndare, pastorer, församlingsmedarbetare eller församlingsledare. Av platsskäl finns begränsningar i hur många vi kan ta emot så anmäl dig snabbt.

Plats: Aggön. Lägergård vid havet strax norr om Örnsköldsvik. Möjlighet för att ställa upp egen husvagn eller husbil finns. Kostnad för el ingår i priset.

Tid: Incheckning tis 21 aug mellan 10-12 och vi avslutar med lunch på tor 23 aug.

Pris: 550 kr per person inkl mat och boende.

Anmälan: Gå in på www.pingst-ovik.se och anmäl dig där.

Kom förberedda, fundera kring frågeställningarna hemma och var med och bidra i samtalet och arbetet på konferensen.

Varmt välkomna till sköna Örnsköldsvik!

Stefan Beimark
Föreståndare
Pingstkyrkan Örnsköldsvik

Bra Bibelöversättning på Farsi

Den Bibelöversättning på persiska (Farsi/Dari) som vi rekommenderar är “New Millennium Version”. Den produceras av Elam Ministries och finns att läsa online på www.bible.com

DVD med Bibelundervisning på Farsi

Nu kan ni som församling beställa Bibelundervisningen på Farsi/Dari från Lappis! Materialet är perfekt för afghanska och iranska nykristna. Undervisningen är uppdelad på tre DVD:er: 1) Bibelns grunder, 2) Vem är Jesus och 3) Jesus och brödsbrytelsen.

Gå in på den här sidan och skicka din beställning: Active Vision.

OBS! Endast för församlingar. Materialet får endast användas i kyrkan i utbildningssyfte och får ej kopieras av sekretess- och säkerhets skäl för inblandade personer. Detsamma gäller att lägga ut informationen på sociala medier.

Boken “Språk Förenar” – Lär dig dari, tigrinja eller arabiska

Halet chetori? – Kamej allaka? – Kifak? – Hur mår du?

Boken “Språk Förenar” av Andreas Nilsson är guld värd för dig som gillar språk och människor. Speciellt om du möter invandrare och vill komma närmre dem. Att kunna några ord på deras modersmål blir en ovärderlig nyckel för dig. Boken är skriven busenkelt så att alla ska kunna förstå. Även om du inte ens behärskar engelska! Våga testa! Att köpa denna bok kan vara steget in i en helt ny värld.

Köp boken här: Adlibris

Bibelkurs på Farsi


Det här resursmaterialet är framtaget för att hjälpa den som har kommit till tro på Jesus Kristus som Herre och Frälsare. Materialet har använts framgångsrikt under flera år i Smyrnakyrkan Göteborg bland engelsktalande och farsitalande människor.

Materialet är långt ifrån fullständigt, men skall kunna vara ett redskap för dig att hjälpa den som är Farsitalande att förstå vad vi som kristna tror på.

Lektionerna finns på engelska och farsi. Det är inte nödvändigt att man använder sig av alla lektioner och inte heller den ordningen som de är presenterade på. Det finns alltså en stor flexibilitet i hur du kan använda dig av resursmaterialet.

Viktigast är dock att du inte enbart överlämnar materialet till någon som är ny i tron, utan att det finns någon samtalsperson att bolla sina funderingar med.

Vi önskar dig Guds välsignelse i det utmanande arbete det är att leda människor in i en djupare relation med Jesus och förståelse av vad vår tro handlar om.

Här kan du ladda hem Bibelkursen Building Firm Foundations på Farsi och engelska. Kursen innehåller 37 lektioner med ämnen såsom:

  • Who is God?
  • Who is Jesus?
  • Who is the Holy Spirit?
  • What about the Bible?
  • Water Baptism
  • Baptism of the Holy Spirit
  • Prayer & Fasting
  • Sharing the Gospel
  • Marriage & Family
  • The Church
  • Spiritual Gifts
  • Och mycket, mycket mer!