Afghaner som konverterar till kristen tro

Afghaner som konverterar till kristen tro

1.    Inledning

Afghanistan-flagMed hjälp av denna text går Christian Mölk, pastor i Timrå Pingst, igenom en bakgrund till varför så många afghaner lämnar Afghanistan, vad som leder fram till en konvertering, hur man blir kristen, dödsstraff och hur den afghanska lagen ser på konvertering, hur den svenska asyllagen ser ut, samt gör till sist en slutsats om hur man bör se på afghaner som konverterar till kristen tro i Sverige.

Min egen personliga bakgrund och mitt intresse för integrations- och konverteringsfrågor har flera orsaker. För det första räknas jag själv som ”andra gradens invandrare”, pga. att min pappa kom till Sverige från Österrike för 35 år sedan. För det andra jobbar jag som pastor i en pingstförsamling där snart över hälften av alla aktiva medlemmar är födda utanför Sverige. De senaste åren har vi döpt många afghaner som har blivit kristna. Jag har även varit på besök hos kristna hjälporganisationer i Aten, och där mött afghaner som med livet som insats kommit halvvägs till sin dröm om ett bättre liv. För det tredje så har jag själv studerat detta med konvertering till kristen tro när jag skrev min c-uppsats i Nepal: ”Converting to Christianity in Nepal”. För det fjärde så är jag sammankallande för de norrländska Pingstförsamlingarnas integrationsråd och får en hel del integrations- och konverteringsfrågor från pingstvänner i hela Sverige. Med hjälp av denna text försöker jag dela med mig av min kunskap, erfarenhet och intresse för integrations- och konverteringsfrågor och därmed svara på en hel del av de frågor som jag brukar få.

Högerklicka här för att ladda hem den här texten som en utskriftsvänlig pdf: Afghaner som konverterar till kristen tro.

2.    Bakgrund

a.      Fakta

Afghanistan-mapAfghanistan, formellt ”Islamiska republiken Afghanistan”, är ett land i Asien med cirka 33 miljoner invånare. Huvudstad är Kabul och officiella språk är dari och pashto. Afghanistan räknas bland världens 20 fattigaste länder[1], att jämföra med Sverige som räknas bland världens 20 rikaste länder[2].

Mellan åren 1996 och 2001 hade talibanerna makten i Afghanistan, men störtades av USA år 2001 i samband med Afghanistankriget som i viss mån fortfarande pågår.

b.      Från Afghanistan till Europa

Bakgrunden till den stora migrationen från Afghanistan till Europa beror både på att många afghaner vill från Afghanistan, men också på att man vill till Europa. Man vill lämna Afghanistan pga. den försämrade säkerhetssituationen, den dåliga ekonomin, den svaga afghanska regeringen och den utsiktslösa framtidstron. Man vill till Europa därför att här lockas man av fred, frihet och möjligheten till ett bättre liv.

c.      Statistik

  1986 2001 2005 2010 2011 2012 2013 2014 2015
Afghanistan 38 593 435 2393 4122 4755 3011 3104 41 564
Totalt 14 600 23 515 17 530 31 819 29 648 43 887 54 259 81 301 162 877

Ända sedan 1986 har afghaner ansökt om uppehållstillstånd i Sverige. Från och med Afghanistankrigets start 2001 har ansökningarna ökat, för att sen explodera år 2015. Förra året var asylsökande från Afghanistan (41 564) den näst största asylsökande gruppen. Störst var gruppen från Syrien (51 338) och tredje störst var gruppen från Irak (20 858).

Av dessa 41 564 afghanska asylansökningar så var 23 480 av dessa från ensamkommande afghanska barn, varav nästan alla var pojkar i tonåren.

d.      Hazarer

En stor del av de afghaner som kommer till Sverige tillhör minoritetsgruppen hazarer. Hazarerna är en folkgrupp på cirka 5–8 miljoner människor, varav cirka 3–6 miljoner lever i Afghanistan och cirka 2,5 miljoner lever i Iran. Hazarerna är den tredje största folkgruppen i Afghanistan och utgör mellan 10–20 procent av Afghanistans befolkning. Majoritetsbefolkningen i Afghanistan talar pashto och är sunnimuslimer, till skillnad mot hazarerna som talar dari (i Afghanistan) och farsi (i Iran), och är, likt iranierna, shiamuslimer.

Historiskt sett har hazarerna diskriminerats i det sunnidominerade Afghanistan och de fick utstå mycket förföljelse under talibanregimen 1996–2001. Bl.a. finns det under denna tid minst tre dokumenterade massakrer utförda av talibaner på hazarer.[3] År 2015 förekom flera incidenter som skapade stor oro bland hazarerna i Afghanistan. Talibanerna gjorde flera attacker, mördade hazarer och kom åt stora mängder av vapen.

I Iran finns det sedan årtionden en stor flyktinggrupp från Afghanistan. De flesta av dem är hazarer. De får dock bara bo i några få av Irans provinser. För närvarande finns det omkring 2,5 miljoner afghaner där. Ungefär 950 000 av dessa har en form av flyktingstatus och får hjälp av UNHCR. De har ett särskilt id-kort som ger dem rätt till grundläggande social service. Id-korten har olika giltighetstid och måste förnyas när de löper ut. Vid sidan om de erkända flyktingarna finns det drygt en halv miljon oregistrerade afghanska medborgare som har uppehållstillstånd i Iran.

Några tusen av dessa unga afghaner i Iran har värvats till striderna i Syrien. Iran vill ha soldater som kan stödja Irans allierade Assad i Syrien.[4]

e.      Sammanfattning

Den senaste tiden har många afghaner lämnat Afghanistan dels pga. den försämrade säkerhetssituationen, den dåliga ekonomin, den svaga afghanska regeringen och den utsiktslösa framtidstron, men också för att man lockas av fred, frihet och möjligheten till ett bättre liv i Europa. Bara under år 2015 ansökte 41 564 afghaner om asyl i Sverige. De allra flesta av dessa tillhör minoritetsgruppen hazarer, som har genomgått en hel del svårigheter de senaste åren pga. att de inte pratar samma språk som övriga afghaner samt att de är shiamuslimer till skillnad mot majoriteten av afghaner som är sunnimuslimer.

3.    Konvertering

När afghaner kommer till Europa möter de kanske för första gången i deras liv kristendomen och människor som är kristna. Till mig har många afghaner vittnat om att de blivit väldigt nyfikna på kristendomen när de mött vänliga kristna som visat kärlek genom att ge dem mat och husrum. Detta står ofta i stark kontrast till hur de uppfattar sin egen religion, som de ofta beskriver med ord som hat, våld, död, rädsla, etc. Eller som en iransk kvinna sa till en tysk tidning: ”Jag har letat hela mitt liv efter fred och glädje, men i Islam har jag inte hittat det”. En annan konvertit sa till samma tidning att han i kristendomen hittat något som fattades i Islam; ”kärlek”: ”I Islam levde vi alltid i rädsla: rädsla för Gud, rädsla för synden, rädsla för straff. Men Kristus är en Gud av kärlek.”[5]

När afghaner möter den kristna tron i Europa möter de någonting nytt, och det är inte konstigt om de fattar tycke för kristendomen om de ända som bryr sig om dem är kristna. Detta blev framförallt tydligt när jag var på en resa i Grekland och besökte kristna hjälporganisationer i Aten. Pga. av Greklands svåra ekonomiska situation är kristna hjälporganisationer ända sättet för många flyktingar att få tillgång till mat, kläder, duschar och tvättmöjligheter. Detta har lett till att väldigt många afghaner blivit nyfikna på den kristna tron och övervägt att själva bli kristna.

a.      Hur blir man kristen?

“Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.” (Joh 3:16)

“Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. Ty med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst.” (Rom 10:9–10)

“Alla är ni Guds barn genom tron på Kristus Jesus. Alla ni som har blivit döpta till Kristus har blivit iklädda Kristus. Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus.” (Gal 3:26–28)

Av dessa tre Bibelord framgår att man blir kristen genom att 1) tro på Jesus i sitt hjärta och 2) bekänna sin tro med sin mun. Genom dopet bekräftas denna tro och man blir en del av den kristna kyrkan där man inte längre först och främst är svensk eller afghan, utan har sin nya identitet som kristen. Detta har varit den kristna trons kärna i alla tider.

Att konvertera innebär att lämna en religion för en annan. Den som är muslim och blir kristen konverterar alltså till kristendomen. Har man en tro på Jesus som sin Herre och Frälsare och bekräftar och bekänner detta genom att låta döpa sig och bli aktiv medlem i en församling, då ska man betraktas som kristen.

b.      Konverteringsprocessen

Enligt min egen forskning av konvertering till kristen tro i Nepal[6], så orsakas konvertering ofta av en ”livskris”, dvs. en stor livsomvandlande händelse. En livskris kan vara en mängd olika saker, som exempelvis sjukdom, en nära anhörigs bortgång, en flytt, etc., etc.

Den som drabbas av en livskris söker först och främst lösningar på sin kris på de sedvanliga sätten man är van vid. Om man är sjuk går man till doktorn, om man flyttar söker man en ny gemenskap, etc. Om man inte lyckas lösa sin kris på ett sedvanligt sätt söker man desperat efter en annan lösning. Om doktorn inte kan hjälpa börjar man be till sin gud, alternativt till en ny gud om den första inte funkar. Om man inte hittar en gemenskap på det vanliga sättet letar man efter en ny gemenskap på ett nytt ställe.

En afghan som har lämnat sitt hemland går otvivelaktigt redan igenom en första livskris, och ett avslag på en asylansökan kan dessutom leda till en andra livskris och skapa ett desperat behov av hjälp från ovan.[7] Den första livskrisen försöker man lösa genom att söka stöd i sin egen nationella diaspora-gemenskap, och den andra livskrisen försöker man lösa genom sin religion Islam. Men om detta inte funkar, då är det inte konstigt om man istället söker sig till kristendomen för att finna lösningar. Man går till kyrkan för gemenskap och börjar be till Jesus om att få hjälp att stanna i Sverige.

Om den första livskrisen handlar om att lämna sitt hemland och leta efter en ny gemenskap, så vittnar många konverterade afghaner om att de i kyrkan fann en kärleksfull gemenskap, folk som brydde sig om dem och verkligen försökte hjälpa dem. Detta gav ett starkt intryck som bidrog till konverteringen.

Om den andra livskrisen handlar om att få uppehållstillstånd, så vittnar många konverterade afghaner om att de har vänt sig till Jesus i bön om hjälp, men kanske inte har fått svar angående asylansökan, men definitivt fått svar från Jesus i form av inre frid, förlåtelse för tidigare synder, samt hopp om evigt liv. Dessa starka upplevelser av en kärleksfull gemenskap och inre frid, i kontrast till det mörker, våld och hat som många afghaner vittnar om angående sin tidigare religion, så är det inte konstigt om man bestämmer sig för att bli kristen. Har man väl börjat be till Jesus så hör det till sakens natur att man får ett möte med Jesus som leder till en personlig frälsning och därmed konvertering till kristendomen.

En del menar att konverterade afghaner bara utnyttjar kristendomen som asylskäl så att de ska få stanna i Sverige. Visst förekommer det säkert falska konverteringar, men min bedömning baserat på studier av konvertering och arbete bland konvertiter, är att det i de absolut allra flesta fall är äkta konverteringar. Visst kan den desperata längtan efter uppehållstillstånd vara en faktor som gör att man inte ser några andra lösningar än att be till Jesus, men det betyder inte att konverteringen inte är äkta. Den som är desperat söker Jesus, och den som söker Jesus möter Jesus, och den som har mött Jesus blir kristen, och den afghan som har blivit kristen ska få asyl i Sverige.

c.      Konverteringssamtal

Den afghan som vill bli kristen bör genomgå en process med undervisning om den kristna tron, samtal om risken med att konvertera, samt dop och församlingsmedlemskap.

I ett första samtal med den som vill bli kristen bör man bekanta sig med varandra. Själv brukar jag inleda med att jag själv och min tolk var för sig berättar hur det kom sig att vi blev kristna. Sen vill jag att den som vill bli kristen berättar varför han eller hon vill bli kristen. Här får man ofta en känsla för hur pass genuin längtan efter att få bli kristen är.

I detta första samtal är det viktigt att också prata om riskerna med att konvertera till kristendomen som afghan och muslim. Dock är de allra flesta afghaner mer medvetna om riskerna med att konvertera än vad vi svenskar är.

Efter det första samtalet inleds undervisningen om vad det innebär att bli kristen. Själv brukar jag använda mig av ett egenskrivet material som heter ”Hur blir man kristen?” och som innehåller 10 steg till att bli kristen. Materialet är inte tänkt som katederundervisning, utan snarare som underlag för samtal med den som vill bli kristen. Under varje rubrik ställer jag frågor, läser aktuella Bibelord och samtalar om ämnet tills jag har försäkrat mig om att vederbörande har förstått. Materialet finns att ladda hem gratis på svenska, engelska och farsi: Hur man blir kristen i 10 steg.[8]

De 10 ämnen som jag går igenom är Guds avbild, Synd, Korset, Omvändelse, Frälsning, Förlåten, Dop, Helgelse, Församling och Uppfylld av den helige Ande.

Materialet bygger på att man leds igenom Bibelns budskap om att vi människor är skapade till Guds avbild, men att vi syndade och därför är i behov av frälsning och upprättelse. Detta ledde till att Gud sände Jesus till världen som undervisade oss om hur vi ska leva, uppmanade oss att omvända oss från synden och dog på korset för våra synder. Alla som tror på Jesus som sin Herre och Frälsare får frälsning, förlåtelse för sina synder och löfte om evigt liv. Som ett resultat av detta blir man döpt, försöker lära sig leva rätt, blir en del av församlingen och får ta emot den helige Ande som sin hjälpare.

Eftersom detta material bygger på samtal och att man går vidare först efter att man förstått varje ämne, så varierar antalet lektioner som denna kristendomsundervisning tar. Efter att ha genomgått alla lektioner så är man redo att döpas. Dopet sker genom nedsänkning i vatten och oftast på en söndagsgudstjänst eller en lördagskväll, beroende på säkerhetsläget för den som ska döpas.

d.      Sammanfattning

När afghaner kommer till Europa möter de kristendomen i form av vänliga kristna som visar kärlek genom att ge dem mat och husrum. Detta står ofta i stark kontrast till hur de uppfattar sin egen religion, som de ofta beskriver med ord som hat, våld, död, rädsla, etc.

En konvertering orsakas ofta av livskriser som man söker nya lösningar på. En afghan som inte finner lösningar på de sedvanliga sätten inom Islam eller sin afghanska gemenskap, söker en ny gemenskap i kyrkan och börjar be till Jesus om hjälp. Om man som ett resultat av detta upplever lösningar på sina livskriser väljer man att lämna Islam och istället bli kristen.

Eftersom det inte går att se in i en annan människas hjärta är det omöjligt att exakt veta vad som där försiggår. Men det går att skapa en välgrundad uppfattning. En konvertering är med stor sannolikhet äkta om den innebär att personen ifråga har döpt sig och blivit en aktiv medlem i församlingens gemenskap, samt kan vittna om att man har mött Jesus och upplevt inre frid, förlåtelse, hopp, etc. Att konverteringen är orsakad av ett avslag på asylansökan behöver inte betyda att den inte är äkta, utan kan vara en naturlig mänsklig reaktion på en livskris.

Den afghan som vill bli kristen bör genomgå en process med undervisning om den kristna tron, samtal om risken med att konvertera, samt dop och församlingsmedlemskap. Om man efter denna kristendomsundervisning säger sig tro på Jesus, ha mött Jesus och bekänner sin tro genom att låta döpa sig och bli en aktiv medlem i en församling, ska man följaktligen betraktas som en kristen.

4.    Dödsstraff i Afghanistan

a.      Den afghanska lagen

Enligt den afghanska konstitutionen är Islam statsreligion[9] och ingen afghansk lag får strida mot principerna och bestämmelserna i religionen Islam[10].

Dödstraff är ett av de straff man kan dömas till i Afghanistan.[11] Ett av de brott som kan leda till dödstraff är ”apostasi” (avfall från Islam).[12] Den avrättningsmetod som enligt afghansk lag föreskrivs är hängning, men även arkebusering förekommer.[13]

Enligt 2016 års rapport av ”U.S. Commission on International Religious Freedom” (USCIRF) ”misslyckas den afghanska konstitutionen att skydda den enskildes rätt till religionsfrihet som enligt internationell lagstiftning garanteras som en mänsklig rättighet”.

År 2006 blev exempelvis en afghansk kristen konvertit, Abdul Rahman, anklagad för apostasi, men frikändes på grund av en ”teknikalitet om hans mentala tillstånd” och fick i samband med det asyl i Italien trots protester från Afghanistans parlament och muslimska prästerskap.[14]

Enligt USCIRF fängslas ibland kristna i Afghanistan pga. apostasi-lagen. De få kristna afghaner som finns i landet har inte möjlighet att visa sin tro öppet. Det hela eskalerade i maj 2010 i samband med att Noorin TV visade några afghaner som döptes. Den kristna konvertiten Said Musa greps och fängslades i 9 månader innan han till slut släpptes till följd av internationell uppmärksamhet och diplomatiska påtryckningar.[15] Senare blev även Shoaib Assadullah arresterad i 6 månader anklagad för att ha gett en Bibel till en vän, men släpptes i maj 2011.[16]

b.      Sharia-domstolar

I de fall då varken Afghanistans brottsbalk eller konstitution uttryckligen säger något om det aktuella brottet tillåter lagen landets domstolar att hänvisa fallet vidare till sharia-domstolar. På grund av detta kan brott såsom exempelvis hädelse, apostasi eller konvertering resultera i dödstraff i Sharia-domstolarna.[17]

c.      Talibaner

Dock är det inte bara i domstolar som kristna afghaner riskerar att dömas till dödsstraff. I oktober 2011 publicerade talibanerna en varning på sin hemsida att alla afghaner som misstänks för konvertering till kristendomen kommer att dödas. I januari 2012 publicerade de bilder på kristna som döptes, på deras dopintyg och gudstjänsttider.[18]

Det senaste året har den övergripande säkerheten och stabiliteten i Afghanistan försämrats avsevärt pga. ett uppsving bland talibanerna och ökad aktivitet bland grupper som exempelvis Islamiska Staten och Al-Qaida. Dessa gruppers våldsamma ideologi och attacker hotar alla afghaner i allmänhet, men hazarer och kristna i synnerhet.[19]

Enligt USCIRF:s rapport från 2015 fortsätter talibanerna med terrorattacker i syfte att visa regeringens oförmåga att skydda sina medborgare mot våld och hot. Talibanerna attackerade tre olika kristna hjälporganisationer pga. ”o-islamisk” verksamhet.[20]

Den väldigt lilla kristna befolkningen på 0,1%[21] kan inte öppet visa sin tro och riskerar attackeras av talibaner och andra extremister. I juni 2014 kidnappades Fr. Alexis Prem Kumar, som ledde hjälporganisationen ”Jesuit Refugee Services”, men släpptes i februari 2015. Den enda kyrka som finns i landet fortsätter att finnas på den italienska ambassaden. Många av de kristna afghanerna har lämnat landet och befinner sig nu i Indien.[22]

d.      Släkt och andra muslimer

Som om det inte vore nog med att en afghansk kristen konvertit riskerar döden i afghanska domstolar, sharia-domstolar eller via talibanerna, så finns det dessutom en risk att släkten eller andra muslimer mördar dig. Detta beror på att det finns muslimska präster som med hänvisning till Koranen och haditherna predikar att straffet för apostasi, dvs. de som lämnar Islam, är döden.

                                                               i.      Yusuf al-Qaradawi

Ett exempel på en sådan predikant är egyptiske Yusuf al-Qaradawi.[23] Han är en av de mest välkända och framstående muslimska prästerna i världen och har ett TV-program som heter ”Al-Sharia wal-Hayat” (Sharia och livet) på den arabiska TV-kanalen Al-Jazeera som har en uppskattad publik på cirka 60 miljoner. På ett av sina program har al-Qaradawi exempelvis sagt att Islams påbud om dödsstraff för avfällingar har gjort att Islam har överlevt sen 1400-talet: ”Om de hade gjort sig av med apostasi-straffet så hade Islam inte existerat idag”. Därefter citerade al-Qaradawi på sitt TV-program verser och berättelser från Islams profet Muhammed och personer i hans närhet, som anbefaller dödsstraff till alla som försöker lämna Islam.[24]

Ett citat från Koranen som Al-Qaradawi nämnde i sitt TV-program är från Surat Al-Ma’idah 5:33 ”De som kämpar mot Gud och Hans Sändebud och vars strävan det är att störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv skall utan förskoning dödas eller korsfästas eller få hand och fot på motsatta sidor avhuggna eller förvisas från [sitt] land.”

Ett citat från Ibn Abbas hadith som Al-Qaradawi nämnde är ”Döda vem som än byter sin tro [från Islam]”.

Även om al-Qaradawi inte betraktas av alla muslimer som rumsren, så finns det många som lyssnar på honom, mycket tack vare hans populära TV-program och föreläsningar runt om i världen. Bl.a. har al-Qaradawi varit i Sverige år 2003 och deltagit i en konferens som hölls i Stockholms moské som anordnades av Islamiska förbundet i Sverige.[25]

                                                             ii.      Josef

Det finns många exempel på muslimer som anser det vara sin religiösa plikt att mörda sina egna släktingar som har konverterat till kristendomen. Ett exempel finns beskrivet i New York Times intervju med pakistanierna ”Josef”, som flydde från sin familj i Pakistan till Afghanistan. Josefs svåger Ibrahim följde efter honom till Kabul för att mörda ”avfällingen”. I ett samtal med reportern erbjöd han 20 000 dollar som han kunde berätta var Josef gömde sig och sa: ”Om jag hittar honom, efter att vi är klara med honom, så kommer jag att döda hans [3-årige] son också, eftersom han är en oäkting, han är inte från en muslimsk pappa.”[26]

                                                           iii.      Timrå Pingstförsamling

Ett exempel på att dylik förföljelse förekommer även i Sverige hittar vi i min egen församling i Timrå. Vi hade döpt två afghaner som bestämt sig för att konvertera. Bara några få veckor därefter trängde sig tre för dem okända personer in i deras lägenhet och försökte få med dem till den lokala muslimska samlingsplatsen (i dagligt tal kallad ”moskén”). Den ena av afghanerna lyckades springa därifrån men den andre tog de tag i armen och drog med till moskén. Precis innan de skulle gå in frågade afghanen om han fick ringa ett samtal först. Det tillät de tre personerna och släppte då greppet om hans armar, varpå han omedelbart smet och sprang därifrån. Vad de hade tänkt göra med den nykonverterade afghanen inne i moskén framgår inte, men situationen var definitivt hotfull. Några dagar senare fick afghanerna höra ryktesvägen att dessa tre muslimer var på väg tillbaka för att fånga dem igen, så då fick vi som församling omedelbart gömma dem på säker plats, tills bl.a. Migrationsverket och polisen kunde erbjuda nytt boende på en plats muslimerna inte kände till.[27]

e.      Sammanfattning

En afghan som har konverterat från Islam till kristendomen riskerar döden fyra gånger om, ifall man skickas tillbaka till Afghanistan. För det första i den afghanska domstolen, för det andra i de afghanska sharia-domstolarna, för det tredje genom talibanernas riktade terrorattacker mot kristna, samt för det fjärde genom släkt eller andra muslimer.

5.    Den svenska asyllagen

Den som i juridisk mening bedöms vara ”flykting” eller ”alternativt skyddsbehövande” har enligt svenska utlänningslagen, Genèvekonventionen och EU:s skyddsgrundsdirektiv rätt till uppehållstillstånd i Sverige.

a.      Utlänningslagen 4 kapitlet paragraf 1: ”Flykting”

1 § Med flykting avses i denna lag en utlänning som

– befinner sig utanför det land som utlänningen är medborgare i, därför att han eller hon känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning eller på grund av kön, sexuell läggning eller annan tillhörighet till en viss samhällsgrupp, och

inte kan, eller på grund av sin fruktan inte vill, begagna sig av detta lands skydd. [28]

b.      Utlänningslagen 4 kapitlet paragraf 2: ”Alternativt skyddsbehövande”

2 § Med alternativt skyddsbehövande avses i denna lag en utlänning som i andra fall än som avses i 1 § befinner sig

– utanför det land som utlänningen är medborgare i, därför att

  1. det finns grundad anledning att anta att utlänningen vid ett återvändande till hemlandet skulle löpa risk att straffas med döden eller att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, eller som civilperson löpa en allvarlig och personlig risk att skadas på grund av urskillningslöst våld med anledning av en yttre eller inre väpnad konflikt, och
  2. utlänningen inte kan, eller på grund av sådan risk som avses i 1 inte vill, begagna sig av hemlandets skydd.

c.      Sammanfattning

Att skicka tillbaka en afghan som har konverterat till kristendomen till Afghanistan strider mot den svenska Utlänningslagen kapitel 4 paragraf 1 och 2. En kristen afghan ska antingen betraktas som ”flykting” eftersom man känner en ”välgrundad fruktan för förföljelse på grund av religiös uppfattning och inte kan begagna sig av sitt lands skydd” eller som ”alternativt skyddsbehövande” eftersom man ”löper risk att straffas med döden”.[29]

En afghan som har blivit kristen uppfyller Utlänningslagens alla kriterier och ska således vara betraktad som ”flykting” eller ”alternativt skyddsbehövande” och har därmed rätt till uppehållstillstånd i Sverige.

6.    Slutsats

Den senaste tiden har många afghaner lämnat Afghanistan dels pga. den försämrade säkerhetssituationen, den dåliga ekonomin, den svaga afghanska regeringen och den utsiktslösa framtidstron, men också för att man lockas av fred, frihet och möjligheten till ett bättre liv i Europa. Bara under år 2015 ansökte 41 564 afghaner om asyl i Sverige. De allra flesta av dessa tillhör minoritetsgruppen hazarer, som har genomgått en hel del svårigheter de senaste åren pga. att de inte pratar samma språk som övriga afghaner samt att de är shiamuslimer till skillnad mot majoriteten av afghaner som är sunnimuslimer.

När afghaner kommer till Europa möter de kristendomen i form av vänliga kristna som visar kärlek genom att ge dem mat och husrum. Detta står ofta i stark kontrast till hur de uppfattar sin egen religion, som de ofta beskriver med ord som hat, våld, död, rädsla, etc.

En konvertering orsakas ofta av livskriser som man söker nya lösningar på. En afghan som inte finner lösningar på de sedvanliga sätten inom Islam eller sin afghanska gemenskap, söker en ny gemenskap i kyrkan och börjar be till Jesus om hjälp. Om man som ett resultat av detta upplever lösningar på sina livskriser väljer man att lämna Islam och istället bli kristen.

Eftersom det inte går att se in i en annan människas hjärta är det omöjligt att exakt veta vad som där försiggår. Men det går att skapa en välgrundad uppfattning. En konvertering är med stor sannolikhet äkta om den innebär att personen ifråga har döpt sig och blivit en aktiv medlem i församlingens gemenskap, samt kan vittna om att man har mött Jesus och upplevt inre frid, förlåtelse, hopp, etc. Att konverteringen är orsakad av ett avslag på asylansökan behöver inte betyda att den inte är äkta, utan kan vara en naturlig mänsklig reaktion på en livskris.

Den afghan som vill bli kristen bör genomgå en process med undervisning om den kristna tron, samtal om risken med att konvertera, samt dop och församlingsmedlemskap. Om man efter denna kristendomsundervisning säger sig tro på Jesus, ha mött Jesus och bekänner sin tro genom att låta döpa sig och bli en aktiv medlem i en församling, ska man följaktligen betraktas som en kristen.

En afghan som har konverterat från Islam till kristendomen riskerar döden fyra gånger om, ifall man skickas tillbaka till Afghanistan. För det första i den afghanska domstolen, för det andra i de afghanska sharia-domstolarna, för det tredje genom talibanernas riktade terrorattacker mot kristna, samt för det fjärde genom släkt eller andra muslimer.

Att skicka tillbaka en afghan som har konverterat till kristendomen till Afghanistan strider mot den svenska Utlänningslagen kapitel 4 paragraf 1 och 2. En kristen afghan ska antingen betraktas som ”flykting” eftersom man känner en ”välgrundad fruktan för förföljelse på grund av religiös uppfattning och inte kan begagna sig av sitt lands skydd” eller som ”alternativt skyddsbehövande” eftersom man ”löper risk att straffas med döden”.[30]

En afghan som har blivit kristen uppfyller Utlänningslagens alla kriterier och ska således vara betraktad som ”flykting” eller ”alternativt skyddsbehövande” och har därmed rätt till uppehållstillstånd i Sverige.

Fotnoter och nyttiga länkar

[1] http://listor.se/varlden/varldens-10-fattigaste-lander/

[2] http://www.va.se/nyheter/2016/04/01/varldens-25-rikaste-lander/

[3] http://www.svt.se/nyheter/utrikes/migrationsverket-gar-efter-talibanernas-lofte

[4] http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2016/2016-01-21-Darfor-har-sa-manga-ensamkommande-afghanska-barn-sokt-asyl-i-Sverige.html

[5] Why Are So Many Muslim Refugees in Europe Suddenly Finding Jesus? (http://www.thedailybeast.com/articles/2016/05/25/why-are-so-many-muslim-refugees-in-europe-suddenly-finding-jesus.html)

[6] Converting to Christianity in Nepal (http://www.christianmolk.se/2012/06/converting-to-christianity-in-nepal)

[7] ”Religion som skäl till asyl”, en kandidatuppsats av Terese Björlin vid Lunds universitet (https://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1971811&fileOId=1971819)

[8] Hur blir man kristen? (http://www.christianmolk.se/2013/04/hur-blir-man-kristen/)

[9] The Constitution of Afghanistan, art. 2 (http://www.afghanembassy.com.pl/afg/images/pliki/TheConstitution.pdf)

[10] The Constitution of Afghanistan, art. 3 (http://www.afghanembassy.com.pl/afg/images/pliki/TheConstitution.pdf)

[11] Afghanistan Penal Code 1976, art. 97 (http://www.refworld.org/docid/4c58395a2.html)

[12] http://www.loc.gov/law/help/apostasy/#afghanistan

[13] Afghanistan Penal Code 1976, art. 98 (http://www.refworld.org/docid/4c58395a2.html)

[14] http://www.loc.gov/law/help/apostasy/#afghanistan

[15] Washington Post 2011-02-25 (http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/02/25/AR2011022501007.html)

[16] U.S. Commission on International Religious Freedom 2012 Annual Report (http://www.uscirf.gov/sites/default/files/resources/2012ARChapters/afghanistan%202012.pdf)

[17] U.S. Commission on International Religious Freedom 2016 Annual Report, p141-142 (http://www.uscirf.gov/sites/default/files/USCIRF%202016%20Annual%20Report.pdf)

[18] U.S. Commission on International Religious Freedom 2012 Annual Report (http://www.uscirf.gov/sites/default/files/resources/2012ARChapters/afghanistan%202012.pdf)

[19] U.S. Commission on International Religious Freedom 2016 Annual Report (http://www.uscirf.gov/sites/default/files/USCIRF%202016%20Annual%20Report.pdf)

[20] U.S. Commission on International Religious Freedom 2015 Annual Report, p135 (http://www.uscirf.gov/sites/default/files/USCIRF%20Annual%20Report%202015%20%282%29.pdf)

[21] Joshua Project (https://joshuaproject.net/countries/AF)

[22] U.S. Commission on International Religious Freedom 2016 Annual Report, p142 (http://www.uscirf.gov/sites/default/files/USCIRF%202016%20Annual%20Report.pdf)

[23] Yusuf al-Qaradawi på engelska Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Yusuf_al-Qaradawi#Apostasy)

[24] Gore, Current silent as cleric affirms death penalty for leaving Islam on Al-Jazeera (http://dailycaller.com/2013/02/12/gore-current-silent-as-cleric-affirms-apostacy-death-penalty-on-al-jazeera/)

[25] Yusuf al-Qaradawi på svenska Wikipedia (https://sv.wikipedia.org/wiki/Yusuf_al-Qaradawi)

[26] A Christian Convert, on the Run in Afghanistan (http://www.nytimes.com/2014/06/22/world/asia/afghanistan-a-christian-convert-on-the-run.html?_r=0)

[27] Omvända afghaner skulle tvingas till moské (http://www.dagen.se/omvanda-afghaner-skulle-tvingas-till-moske-1.702470)

[28] http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/utlanningslag-2005716_sfs-2005-716

[29] Sveriges asylregler (http://www.migrationsverket.se/4.5e83388f141c129ba637a0.html)

[30] Sveriges asylregler (http://www.migrationsverket.se/4.5e83388f141c129ba637a0.html)

Christian Mölk